Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Drámapedagógia; "Mintha" játék; Mesejátszóház

 

 

Legmeghatározóbb tapasztalatom szerint a gyermekek azok, akik a legkevesebb odafigyelő és értő segítséget kapják lelki és szellemi fejlődésükhöz ebben az "érték- és hitvesztett világban" - bármennyire legyen elcsépelt a megnevezés.

A magam szerény módján, de nagy szeretettel és odafigyeléssel abban szeretnék segítséget nyújtani a gyerekeknek, hogy felismerjék saját valós értékeiket, lehetőségeiket, családban és közösségekben betöltött szerepüket; az egymásra figyelés jelentőségét; felszínre hozzák az öröm és boldogság megtalálásának képességét; ...

Munkámban szívesen ötvözöm a drámapedagógia eszközeit a mese világával (de nemcsak), zenét és kellékeket is használva.

A mesét azért szeretem, mert ő maga a varázslat. Általa nyitunk és látunk meg rejtett világokat, ahol merünk nagyokat álmodni, meg merjük harcolni az igazak harcát, ki tudjuk igazítani az elrontott dolgokat, kipróbálhatjuk a leglehetetlenebb ötleteket. Az így végigjárt út a mese valóságán túl, az igazi életben is segítségünkre lehet, reményteljesebbé, bátrabbá tesz. A megélt játékok tanítanak, gyógyítanak és felvidítanak. Mesén és játékon keresztül sok fal bomlik le.
A drámapedagógia által nagyon sok játékosságot és izgalmat lehet belevinni, részletekre szedni egy-egy motívumot, körbejárni, megvizsgálni, megtölteni újabb tartalmakkal, átjárni az időkben és terekben. A történetnek tartó pilléreket lehet általa adni, így tartva egy kívánt irányt.

A használható konvenciók sokszínűsége által lehetőség kínálkozik arra, hogy minden csoporttag kibontakozhasson a hozzá leginkább illő formában. Az egyéni szabadságot tiszteletben tartjuk.

Fontos szerepet kap az improvizáció, az egyéni- illetve a csapatmunka egyaránt.

A játékok közös formálás során válnak történetté – mindannyiunk történetévé.

A feldolgozásra szánt témát vagy magam viszem a korosztálynak illetve foglalkozási területnek megfelelően kiválasztva, vagy az adott csoportot leginkább foglalkoztató témakörből választjuk ki közösen a gyermekekkel. 

Az eddigi munkám során az derült ki, hogy a gyermekek örömmel vesznek részt és bontakoznak ki a játékokban, a jól kiválasztott téma feldolgozásában teljesen átlényegülnek.